Stadgar

Stadgar för föreningen
Folkhälsan i Östra Helsingfors

§1 Föreningens namn och hemort

Föreningens namn är Folkhälsan i Östra Helsingfors rf och dess hemort är Helsingfors. Föreningens språk är svenska.


§2 Syfte och verksamhetsformer

Föreningens verksamhetsområde omfattar stadsdelarna öster om Brändö i Helsingfors.


Föreningens uppgift är att som en lokal förening arbeta i den anda Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf (nedan Samfundet) anger, samt enligt de mål som Folkhälsans Förbund rf (nedan Förbundet) fastställer för främjandet av folkhälsan.


Föreningen fullföljer sitt syfte 


§3 Medlemmarna

Var och en som vill främja föreningens syften kan bli medlem i föreningen. 


Till enskild understödande medlem kan föreningen anta en enskild eller juridisk person. 


Medlemmarna godkänns av föreningens styrelse.


Till hedersmedlem kan föreningen genom mötesbeslut kalla den som på ett synnerligen framstående sätt gagnat föreningens verksamhet eller främjat dess syften.


Årsmötet beslutar om storleken av den årliga medlemsavgift som uppbärs av medlemmarna. Hedersmedlem är befriad från medlemsavgift.


§4 Utträde och uteslutning av en medlem ur föreningen

En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligen anmäla detta hos föreningens styrelse eller dess ordförande eller genom att vid föreningens möte anmäla om utträde för anteckning i protokollet.


Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om medlemmen inte har betalat sin förfallna medlemsavgift eller om han annars har underlåtit att fullgöra de förpliktelser som han genom sitt inträde i föreningen har åtagit sig eller om han genom sitt beteende inom eller utom föreningen avsevärt har skadat denna eller om han inte längre uppfyller de villkor för medlemskap som nämns i lag eller i föreningens stadgar.


§5 Styrelse

Föreningens styrelse består av en ordförande och fyra-sex medlemmar samt två ersättare, som alla väljs vid årsmötet.


Mandatperioden är två år för alla styrelsemedlemmar, inkluderat ordförande. Perioden börjar och slutar vid ett årsmöte.


Av ledamöterna och ersättare avgår årligen hälften, första gången efter lottning, sedan i den tur de blivit invalda.


Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande samt utser inom eller utom sig en sekreterare, en kassör och andra nödvändiga funktionärer, samt behövliga utskott och arbetsgrupper.


Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden, eller vid förhinder på kallelse av vice ordföranden, då de anser att det behövs eller minst hälften av styrelsemedlemmarna så kräver.


Styrelsen kan även hålla möten per post, genom datakommunikation eller med något annat tekniskt hjälpmedel.


Styrelsen är beslutför när minst hälften av dess medlemmar, ordföranden eller vice ordföranden medräknade, är närvarande. Omröstningarna avgörs med enkel majoritet. Om rösterna faller jämnt avgör ordförandens röst, vid val avgör lotten.


§6 De som får teckna föreningens namn

Föreningens namn tecknas av ordförande, vice ordförande, sekreteraren eller kassör två tillsammans.


§7 Överlåtelse samt inteckning

Köp, försäljning och annan överlåtelse samt inteckning av föreningens fasta egendom kan ske endast genom beslut av årsmötet.


§8 Räkenskapsperiod, verksamhetsgranskning

Föreningens räkenskapsperiod är ett kalenderår.


Bokslutet jämte nödvändiga handlingar och styrelsens verksamhetsberättelse skall överlämnas till verksamhetsgranskaren senast en månad före årsmötet. 


Verksamhetsgranskaren skall ge sitt utlåtande skriftligen till styrelsen senast en vecka före årsmötet.


§9 Föreningens möten

Föreningen sammanträder till ordinarie årsmöte före utgången av mars.


Då styrelsen eller föreningens möte så beslutar är deltagandet i föreningens möte också möjligt per post, genom datakommunikation eller med något annat tekniskt hjälpmedel före och under mötet.


Ett extra möte hålls då årsmöte så beslutar eller då styrelsen anser att det finns skäl därtill eller då minst en tiondedel (1/10) av föreningens röstberättigade medlemmar skriftligen kräver det av styrelsen för ett särskilt angivet ärende. 


Mötet skall hållas inom trettio dagar från den tidpunkt då kravet på mötet framställts hos styrelsen.


Vid föreningens möten har varje medlem en röst.


Som mötets beslut gäller, om inte något annat bestäms i stadgarna, den åsikt som har understötts av mer än hälften av de avgivna rösterna. Om rösterna faller jämnt avgör mötesordförandens röst, vid val avgör lotten.


Styrelsen ska sammankalla föreningens möten senast sju dagar före mötet genom att skicka ett kallelsebrev till varje medlem, genom att sätta in en annons i en tidning som utkommer i föreningens hemort, eller per e-post.


§10 Ordinarie möte

Vid föreningens årsmöte behandlas följande ärenden:


Om en föreningsmedlem önskar att ett ärende ska behandlas vid föreningens årsmöte ska han skriftligen meddela detta till styrelsen i så god tid att ärendet kan tas med i möteskallelsen.


§11 Ändring av stadgarna och upplösning av föreningen

Beslut om ändring av stadgarna eller upplösning av föreningen ska fattas vid föreningens möte med minst tre fjärdedels (3/4) majoriteten av de röster som avgetts vid omröstningen. I möteskallelsen ska nämnas om ändring av stadgarna eller upplösning av föreningen.


Har beslut om upplösning av föreningen fattats i behörig ordning skall dess tillgångar överlåtas till Samfundet för ändamål som främjar föreningens syfte. I fråga om donerade och testamenterade medel skall eventuella villkor i gåvobrevet eller testamentet alltid följas.  Närmare beslut angående användning av tillgångarna fattas av föreningen och om det anses nödvändigt skall ett särskilt möte utlysas för det.


Innan dessa stadgar eller ändringar i dem registreras skall de godkännas av Förbundets styrelse, till vem uppgiften delegerats av Samfundets styrelse.


Dessa stadgar har antagits av föreningens  möten den 2.11.2010 och 15.3.2011.